pirmadienis, birželio 15, 2009

Tualetinis popierius ir konservai (II)

/Tęsinys. Pradžia čia/

Celibatą ekonomikoje diegiančios Permainų koalicijos ministrai, nesuvaldę savo pačių išlaidų, prisišaukė nelaimę: išvietės retorika vėl užplūdo viešąją erdvę.

Šiandien tualetinis popierius, kaip mediumas, mums perduoda žinią apie "privačių reikalų" tvarkymą "už uždarų durų".

Cenzūros, informacijos filtravimo ir vadinamojo visuomenės masažavimo technologijos yra Permainų koalicijos gyvybės paslaptis. 

Žmonėms gyvybiškai svarbi informacija dozuojama mažomis porcijomis, siekiant apdoroti ir paruošti piliečius sunkesnėms žinioms.

Ką mes žinome apie Kubiliaus derybas su Pasaulio banku ir Tarptautiniu valiutos fondu? Ką žinome apie esamą ekonomikos būklę? apie Latvijos krizės poveikį Lietuvai? 

Lietuvoje negirdimi užsienio ekspertai kalba apie neišvengiamą Latvijos krizės poveikį Lietuvai ir litui.

Kas suteikė Tėvynės sąjungai ir partneriams įgaliojimus sadistiškai smaugti diržais ir pjaustyti, privatizuoti bei „dereguliuoti“ viską nuo švietimo ir sveikatos apsaugos iki policijos? 

Šiandien sužinojome, kad valdininkų skaičius ne sumažėjo, o padidėjo. Anksčiau nepastebėta praslydo žinutė, kad ir biudžetas surenkamas pakenčiamai. Kitaip tariant, pjaustymo ir smaugimo tikslas yra visai kitas, daug kilnesnis - "kurti ateitį" (spartinti privatizavimą ir dereguliavimą) "ateities kartoms" (globaliam kapitalui).     

Sprendžiant iš įžūlių atsikalbinėjimų, Vyriausybės viršininkas ir jo fanų grupės tikisi kol kas laimėję kovą dėl teisės apibrėžti, kas šiandien yra įmanoma, o kas – ne. Jau atmintinai išmokome užkalbėjimą, kad „neįmanomi“ jokie geresni sprendimai už tuos naktinius.

Manipuliavimas "tualetiniu popieriumi": konservai kol kas manipuliuoja dėmių trynimo priemonėmis, slėpdamiesi už uždarų durų ir tapšnodami smegenis savo rinkėjams. 

Bet šiandien, kaip ir vakar, tas paprastas ir kartu magiškas popieriaus ritinėlis mums padeda išviešinti už mūsų nugarų vykdomą viešojo intereso privatizavimą bei pasiųsti istorijos išvietėn tuos, kurie naudojasi viešaisiais ištekliais naikindami socialines paslaugas ir privatizuodami pačius viešuosius išteklius.

Neverta labai stebėtis, kad toks kasdienis, banalus daiktas kaip tualetinis popierus, įgyja tokį visuomeninį rezonansą. Taip atsitinka tuomet, kai susikaupusi socialinė įtampa projektuojama į konrečius simbolius, asmenis ir ritualus. 

Pavyzdžiui, Dalios G. pažadas pašalinti iš rezidencijos Pakso žmonos įstatytas kolonas, kurios „trukdo praeiti“, įelektrintame šiandienos kontekste skamba daugiaprasmiškai. 

Kolona teorinėje literatūroje aiškinama kaip patriarchalinės galios (falo) simbolis. Todėl prezidentės žodžiai skamba kaip pažadas pašalinti veteranų valdžios atgyvenas, kurios trukdo pažangai. 

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą

Pastaba: tik šio tinklaraščio narys gali skelbti komentarus.