pirmadienis, birželio 08, 2009

Jei premjeras religingas... (II)

[Tęsinys. Pradžia čia] 

Rinkimai į Europarlamentą parodė, kad konservatorių reitingai remia DANGŲ, nes žmonės jais TIKI.  

Kol Kubilius neparašė atsiminimų, apie jo pasaulėžiūrą galime spręsti iš jo sprendimų ir pasiaiškinimų. 

Atvirą religinę potekstę turi konservatorių ir krikščionių demoktratų požiūris į socialinius ir ūkio procesus kaip SUNKIŲ IŠBANDYMŲ KELIĄ. Toks sugretinimas su piligrimyste ir vaikščiojimu atsiklaupus (akmenuotais takeliais) įprasmina sadistinius pjaustymus ir užveržimus. 

Žinoma, šiuo atžvilgiu konservai nėra originalūs. Daugelis autorių yra pažymėję, kad keletą pastarųjų dešimtmečių viešpatavusi, daugiausia Tarptautinio valiutos fondo ir Pasaulio banko propaguota „vystymo“ ir „struktūrinių reformų“ ideologija labai panaši į biblines pasakėčias apie Rojų ir Pragarą. 

Bendras siužetas čia primena Dantės „Dieviškąją komediją“: piligrimas turi nusileisti į pragarą (sunkmetis; žiaurus susiveržimas diržais, pjaustymas ir kitos kankinimo priemonės), tada pakilti į skaistyklą (fiskalinė drausmė, negailestingas socialinių paslaugų naikinimas, balansavimas,  pasirengimas atitikti kriterijus), kad apsivalęs galėtų patekti į Rojų (europinė gerovė, prekių bendruomenė).

Tačiau dar ryškiau religinė potekstė prasikiša premjero ir ministrų kalbose apie skurdą, vienatvę ir sveikatą. 

Dėl savo skurdo kalti patys skurdžiai (prigimtinė nuodėmė). Ligoniai, pasak Kubiliaus, yra neracionalūs, todėl juos reikia bausti mokesčiais (bausmė už nuodėmes). „Lietuvoje per daug ligoninių“ ir ligonių, ir vaikų namų per daug. Vieniši tėvai patys kalti dėl savo vienatvės (pasileidimas) ir t.t. (Išsamiau - žr. Teletaipo juostą dešinėje.) 

Vyriausybės pjaustymo ir baudimo politikai tinka apibūdinimas „inkvizicija“, – o tai kelia asociacijų su katalikybe, – bet konservatorių principai (etika) nusipelno apibūdinimo „puritoniška“. 

Aukščiausia dorybė puritonui – susilaikymas, t.y. taupymas be išlaidų. (Kadaise gydytojai manė, kad tokie blogi įpročiai kaip spjaudymas ir seksas yra gyvybinės energijos švaistymas.) Ne veltui bankai pradėjo net per televiziją mokyti šeimas gyventi be išlaidų. Dorovės srityje susilaikymas reiškia atsižadėjimą visko, kas netarnauja Tautos reprodukcijai (visi betiksliai malonumai).

Puritoniška darbo etika reikalauja kaupti ir neišlaidauti, nes išlaidavimas yra paleistuvystės forma. Tikras puritonas visada investuoja tik į ateitį. Susilaikymas leidžia kapitalui augti. Puritoniškas idealas – visiškas susilaikymas, celibatas, užtikrinantis „turtą danguje“.

Sunkmetis – ideali dingstis atsižadėti valstybės socialinių išlaidų ir investuoti į ateitį, t.y. patikėti ateitį – perleisti vykdomąją valdžią – „nematomai rankai“ ir ekspertams.

Štai braliukai latviai jau gyvena ateityje: jų parlamentarai balsuoja už Tarptautinio valiutos fondo parengtas įstatymų pataisas.

A.Kubilius mėgsta pateikti savo darbą kaip pragarišką kančią, auką vardan būsimos gerovės. Jo kritikai reikalauja „išsižadėti“ naktinių sprendimų, „išpažinti“ kaltę ir „atgailauti“. Visa ši pop-krikščioniška retorika trukdo įvertinti Permainų koalicijos pasiekimus.

Nematoma ranka vis giliau skverbiasi į tas zonas, kurios dar vakar buvo neliečiamos – šventas tabu. Jau pažadėtos pataisos, reikalingos oro uostų privatizavimui. Aukštąsias mokyklas pavertus viešosiomis įstaigomis, šios įgyja teises disponuoti savo turtu – visos sąlygos masinei privatizacijai. 140 mln. Lt ES lėšų, numatytų viešajam transportui, atiteko statybų verslui, nes ten babkės „ilgiau suksis“, o vienintelis realus viešojo transporto problemos sprendimas – privatizavimas. Prabilta apie galimas verslo „paslaugas“ policijai...

Pasaulio banko prezidentas neseniai įspėjo neišsivysčiusių šalių vyriausybes nekartoti praeities klaidų, kai negailestingas socialinių išlaidų pjaustymas sukėlė visokių nemalonių bruzdėjimų. Aišku, jis pamiršo paminėti, kad tos vyriausybės vykdė Pasaulio banko ir Tarptautinio valiutos fondo nurodymus.

Neseniai A.Kubiliaus spaudos tarnyba puse lūpų paskelbė, kad antikrizinių priemonių klausimais vyriausybę konsultuoja Pasaulio bankas. O gal Pasaulio banko prezidento įspėjimas konservams negalioja, nes Lietuva - išsivysčiusi šalis?

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą

Pastaba: tik šio tinklaraščio narys gali skelbti komentarus.