sekmadienis, birželio 14, 2009

Tualetinis popierius ir konservai (I)

/nepamiršk pasidalinti su tinklo draugais ir draugėmis Facebooke ir kitur/

Nuo Paksogeito laikų tualetinis popierius Lietuvos viešajame gyvenime yra ne šiaip asmens higienos reikmuo, bet galingas simbolis bei visuomenės ir valdžios tarpusavio bendravimo priemonė.

Apmėtydami prezidentūrą tualetinio popieriaus ritinėliais žmonės atsakė į Pakso gyvenimo kredo ŠIKAU IR TAPŠNOJAU. Nuo tada apsitapšnoti reiškia beviltiškai įklimpti savo paties išmatose.

Tualetinio popieriaus svaidymas tada reiškė ir linkėjimą apsivalyti apsitapšnojusiesiems, - kaip kox gelbėjimosi ratas skęstantiesiems, - ir apkaltą, siuntimą šikt išvietėn.

Ir štai tualetinis popierius (T.P.), kur buvęs kur nebuvęs, su trenksmu grižta į viešąją sceną. Valdančiosios Permainų koalicijos, diegiančios celibatą ekonomikoje, ministrai sukėlė išlaidų skandalą. Jie prisišaukė nelaimę: tualetinis popierius is back. Ir įdomiausia, kad šį kartą į sceną T. P. sugrąžintas paties politinio personažo, o ne elektorato rankomis.

T.P. yra simptomas, kurio reikšmės menkinimas tik didina tą reikšmę. Tai galima pavadinti T.P. dėsniu.

Permainų koalicijos ministro, moterų vienatvės ir šeimos vertybių specialisto Dagio paslydimas ant T.P. tampa atveju, atskleidžiančiu naujas, iki šiol menkai pažintas T.P. kaip simbolio reikšmes.

Atrodo, tarsi kas tyčia būtų pakišęs Dagiui tuos ritinėlius. Kai kurie žurnalistai ir populiarūs blogeriai (Račas) jau bando _vynioti_ versiją, kad 2 ministrai ir 1 seimo narys buvo strategiškai pakišti - paaukoti. Taigi čia T.P. tampa užkulisinių jėgų įtakos simboliu.

Pats šeimos dievas Dagys leido aiškiai suprasti, kad būtent taip traktuoja jam klastingai koją pakišusį ritinėlių paketą: aiškindamasis radijo bangomis, ministras dėstė, kad T.P. biure yra pirmojo būtinumo reikmuo, - _NEGI PAKABINSI LAIKRAŠTĮ?_.

Čia beveik akivaizdi politinė potekstė. Juk čia sakoma, kad iš laikraščių neverta tikėtis, kad jie apvalys, užtikrins švarų valdžios įvaizdį. Norint pašalinti apsitapšnojimo padarinius reikia investuoti į švaraus įvaizdžio PRiemones.

Taigi socialinės apsaugos ministro rankose, tiksliau lūpose, magiškas ritinėlis virsta kartu ir politiniu komentaru, ir prognoze, ir net grasinimu - T.P. kaip socialinės švaros ir higienos priemonė reiškia ir cenzūrą.

Žodis virto kūnu. Valinskas pasirūpino, kad nebūtų paviešinta daugiau info apie išlaidas.

Tačiau tualetinio popieriaus, kaip švaraus įvaizdžio palaikymo ir dėmių šalinimo priemonės, blogoji savybė yra ta, kad jis linkęs išslysti iš rankų. Pvz., Paksui atgal smogė jo paties bumerangas. Galima išvesti dėsnį: visada, kai viešojoje scenoje išnyra T.P., turime reikalą su manipuliavimo technologijų nesuvaldymu.

Šiandien T.P. mums perduoda žinią apie _PRIVAČIŲ REIKALŲ TVARKYMĄ UŽ UŽDARŲ DURŲ_, o mesdami ritinėlį atgal galime ištarti savo NE VIEŠOJO INTERESO PRIVATIZACIJAI.

/Tęsinys čia/

1 komentaras:

  1. Šiaip žiauriai daug tualetinio popieriaus buvo numesta ant Seimo, per didžiulį studentų mitingą prieš keturis metus spalio 13. Tada iš viso vos riaušės neįvyko.

    AtsakytiPanaikinti

Pastaba: tik šio tinklaraščio narys gali skelbti komentarus.