antradienis, balandžio 07, 2009

Nuoga undinė sultyse

Vakar viename kiniškų patiekalų restorane užsisakiau, be kitų dalykų, pomidorų sulčių, ir jos man buvo patiektos su jose įmerktu štai tokiu įrankiu sultims maišyti. 
Restorano šeimininkų sprendimas man pasirodė kontroversiškas, nors ir nieko nepasakiau. 
Man kelia abejonių ne tiek to sulčių maišymo įrankio pavidalas pats savaime ("mergina nuoga krūtine, atsipalaidavusi, patenkinta" - nors manipuliacija čia užprogramuota iš anksto, nes šiuo atveju forma yra neatsiejama nuo funkcijos: į-nagis skysčiui maišyti, ne šiaip atvaizdas). 
Mane sunerimti privertė tai, kad pasijutau "prievartaujamas" dalyvauti primestame scenarijuje: manipuliuoti nuoga mergina kaip vergišku įrankiu mano sultims maišyti ir mano apetitui tenkinti. 
Kartoju, man atrodė nepriimtinas ne pats arterfaktas (nuogos merginos pavidalo objektas), bet tai, kad tariamai "neutralia" dingstimi ("žaismingas" stalo aksesuaras) aš buvau paverstas komikso herojumi, kuriam scenarijų parašė Kiti. 
Dar man kilo minčių dėl platesnės kultūrinės "agitacinės", "propagandinės" tokio "patiekalo" reikšmės. Tas restoranas - ne baras, dirba tik iki 8 val. vakaro. Žodžiu, ir visas kontekstas "neutralizuoja" tą merginą sultyse, skatindamas į ją žiūrėti kaip į savaime suprantamą, natūralų, nieko ypatingo nereiškiantį dalyką. Tokia ir yra jo ideologinė paskirtis - neutralizuoti. Na, ir, be abejo, universalizuoti: "Kam nepatinka nuogos undinės sultyse?! VISIEMS patinka nuogos undinės sultyse!"            

6 komentarai:

  1. Straipsnelio autorius - biski ligonis...

    AtsakytiPanaikinti
  2. "Žodžiu, ir visas kontekstas "neutralizuoja" tą merginą sultyse, skatindamas į ją žiūrėti kaip į savaime suprantamą, natūralų, nieko ypatingo nereiškiantį dalyką. "
    Tai reikštų, kad iš tikrųjų nuoga undinėlė stiklinėje yra ypatingas dalykas, nors man ji atrodo ne ką ypatingesnė ar nenatūralesnė(žaismingesnė/erotiškesnė - taip) už paprasčiausią šaukštą. Beje, tame restorane nesu lankęsis, tad nebuvau neutralizuotas :). Ir kas žino, galbūt merginoms pomidorų sultis pateikia su nuogu ir kraupiai raumeningu Poseidonu.

    AtsakytiPanaikinti
  3. manai?

    O man vis vaidenasi, kad nuogos moteris naudojamos ne neutralizuoti, o tam kad vyrai pasamoniniu lygiu imtu asocijouti koki produkta su nenumaldomu geismu, ir taip produktas patampa to paties nenumaldomo geismo dalimi...

    dar man idomu ( ir nesuprantama!), kad nuogu vyru pavidalai naudojami tokiu tikslu zymiai reciau, ir dazniausiai homoseksuliame kontekste

    Mano galva, tai yra tam tikra neteisybe moteru atzvilgiu: (i) mes nevertos demesio kaip pirkejos, nes pinigai - vyru rankose; (ii) moterys nepasiduoda ar yra nepajegios jausti adekvatu geisma nuogam vyro pavidalui...

    AtsakytiPanaikinti
  4. Barmenas (padaveja?) geriau zino :) Jie is akiu mato, kam duoti "vergiska iranki", o kam normalu :)

    AtsakytiPanaikinti

Pastaba: tik šio tinklaraščio narys gali skelbti komentarus.