antradienis, balandžio 14, 2009

Erotinis šokis su lazda

Velykų vakarą ir naktį praleidau masiniame (kai kas pasakytų vulgariame) renginyje. 
Į jį susirinkusius žmones galėčiau suskirstyti į keletą kategorijų: 1) proletarinis jaunimas: apie jų socialinę padėtį sprendžiu iš drabužių - ant kaktos nieko nebuvo parašyta; 2) mafija: atšiaurių veido bruožų trumpai pasikirpę raumeningi kampuoti vyriškiai su palydovėmis; 3) barely legal vaikiškų bruožų mergaitės ir berniukai; 4) mačiau keletą "madingai" atrodančių (atitinkančių madingo atrodymo stereotipą); 5) karnavalo personažai; 6) neaiškūs tipai. 
Karnavalo elementus galima paaiškinti tuo, kad buvo privalomas griežtas dreskodas: "visi vieningi, visi balti". Todėl minioje matėsi kažkiek Med. Seselių, Išminuotojų su kombinezonais, vienas Arafatas, vienas su kailine kepure. Bet absoliuti dauguma vakarėlio dalyvių buvo rimti, susikaupę.
Renginio pavadinime figūravo FUTURE (ateitis). Ją simbolizavo scena su pusrutulio formos "pavėsine", padaryta iš neono lempų, su didžėjaus pultu vidury ir po dvi pamainomis šokančias go-go šokėjas iš kraštų. Ta nenoninė pavėsinė tikriausiai simbolizavo žemės rutulį (jo ateitį). Iš dviejų metalinių vamzdžių kartais nuo scenos į minią buvo papučiama dirbtinių dūmų ("ateityje viskas paskęs dūmuose/išnyks kaip dūmas"?).
Garsas buvo galingas, tox, kurį jauti visu kūnu. (Garso vibracija kaip jaudinimo priemone nuo seno naudojosi katalikai savo bažnyčiose.)  Muzikai apibūdinti tinka vienos muzikologės lesbietės žodžiai apie Vakarų klasikinę muziką (tokią kaip Bachas): ejakuliacija atidėliojama tol, kol viskas baigiasi sprogimu.
Mano dėmesį patraukė lenkta lazda vienos iš go-go šokėjų rankose (žr. viršutinę nuotrauką). "Savaime suprantama", ją reikėjo suprasti kaip falo simbolį. Tačiau man pasirodė labai ironiška, kad lazda - lenkta. Tai gali asocijuotis su "perlenkta lazda" (pvz., komercijos ekscesai). Bet kita, įdomesnė asociacija - lazda kaip atrama nusilpus arba neįgalumo simbolis. Kita vertus, "nulinkęs" falo simbolis gali simbolizuoti vyrišką impotenciją. 
Sudėjus šias reikšmes, išeina kad, nors viskas remiasi į Falą (tvarkos, pavaldumo, galios principas), Falas jau nulinkęs (neturi ATEITIES), todėl tox rėmimasis yra neįgalumo ženklas (moterys, pajungtos vyrams, neturi galios). Ateitį simbolizuoja Šokėja, manipuliuojanti nepajėgiu Falu ir taip kaitinanti minią (moterų ir pažangių vyrų). GO, BABY, GO.                     

1 komentaras:

  1. taip ir nesupratau, kokioje galeroje lankeisi, bet del tos muzikologes (ir kodel butina buvo pakisti 'lesbiete' - tuomet reitku ir Barthes'a, ir Foucault atitinkamai etiketemis aplipinti) - tai tu cia pats Bacha iterpei ar ji? Nes jis nelabai vykes pavyzdys siame konkteste butu, mano gala. Gal geriau Cheikovskis ar Wagneris...

    AtsakytiPanaikinti

Pastaba: tik šio tinklaraščio narys gali skelbti komentarus.