antradienis, birželio 30, 2009

Kokybiškos mazgojimo paslaugos

Prisimenu anekdotą: mūsų naujasis šampūnas išnaikins ne tik pleiskanas, bet ir jų priežastį - plaukus.
Kokybiškos smegenų plovimo paslaugos sunaikina ir pačią neteisingo mąstymo priežastį - smegenis.
Kubilius pareiškė, kad nemokamos sveikatos priežiūros nėra ir negali būti. 
Jis neužmiršo nurodyti, kieno paslaugomis naudojasi grynindamas savo galvos turinį:
"Tai rodo Pasaulio banko studija. Pradėjome ruoštis struktūriniams pokyčiams sveikatos sistemoje“, - interviu nacionaliniam radijui sakė p. Kubilius.
    
Susijusios antraštės:

pirmadienis, birželio 29, 2009

Konservatorė netyčia įsivėlė į kovą su skustagalviais

/PRISIJUNK PRIE FACEBOOKo GRUPĖS "IŠEIK, BAILY!"/
Žiauriomis pažiūromis į seksą, moralę ir šeimą išsiskirianti Tėvynės sąjungos veteranė Vilija Aleknaitė-Abramikienė įsivėlė į situaciją. 
Ne savo valia ši ultrapatriotė atsidūrė tarp autorių rezoliucijos, smerkiančios skustagalvių plitimą Europoje: 
Vilniuje darbą pradėjo Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) Parlamentinė Asamblėja.
V. Aleknaitė-Abramikienė siekė, kad renginyje būtų svarstoma rezoliucija dėl Molotovo-Ribbentropo pakto. Konservatorė-krikdemė diskusijoje pabrėžė, kad „Molotovo-Ribbentropo pakto 70-metis – tai atskaitos taškas".
Tačiau jos parengtas projektas buvo sujungtas su Asamblėjos delegato iš Slovėnijos projektu „Berlyno sienos griūties 20-mečiui“.
"Kompromisinė" rezoliucija atsirado sesijos darbotvarkėje.  Kompromisinėje rezoliucijoje smerkiami abu XX a. totalitariniai režimai – nacių ir sovietų bei atkreipiamas dėmesys į besitęsiančias antisemitizmo apraiškas įvairiose ESBO narėse. Jos raginamos imtis aktyvesnių veiksmų prieš ksenofobiją ir agresyvų nacionalizmą. 
Dokumente reiškiamas „gilus susirūpinimas dėl įvairių ekstremistinių judėjimų ir grupių, įskaitant neonacius ir skustagalvius, plitimo".
Organizacijos valstybės taip pat raginamos užkirsti kelią veiksmams ir judėjimams, kurie siekia paminti žmogaus teises.  
Kaip matome, gražus, paprastas konservatorės-krikdemės sumanymas pasmerkti Tėvynės priešus su tikslu sustiprinti patriotinę Tautos dvasią buvo gerokai sudarkytas. Užuojauta, Vilija.

penktadienis, birželio 19, 2009

Krašto apsauga nuo ligonių

Išmušė juokdario valanda? Valinskas duoda suprasti, kad jį baigia užknisti konservatoriai su partneriais "krikščionimis demokratais".
Seimo pirmininkas pareiškė, kad absurdiška pjaustymo, kapojimo ir užveržimo diržais priemones taikyti vaikams, motinoms, ligoniams ir bedarbiams, tuo pat metu kišant milijardus į "krašto apsaugą", arba, kaip suformulavo Valinskas, aukoti milijardus "mistiniams karo tikslams". 
Netikėtai taikli diagnozė. Karo ir susirėmimo su Šėtonu fantazijos yra vienas iš sakraliausių ir intymiausių konservatorių ideologinės masturbacijos šaltinių. Apie tai jau šiek tiek rašėme:
Gali kilti klausimas: kaip konservatorių pasyvieji partneriai "krikščionys demokratai" sau pateisina pjaustymo, kapojimo ir užveržimo diržais priemones, taikomas ligoniams? (Su vienišomis motinomis ir tėvais bei bedarbiais viskas aišku - visiems jiems nesvetimas "pasileidimas" ir kitos nuodėmės.) 
Kaip ne kartą rašėme, konservų ir "krikščionių demokratų" ekonomikoje ir kultūroje diegiamas celibato principas reikalauja susilaikyti nuo visko, kas netarnauja Nacijos reprodukcijai, t.y. nuo visokių betikslių malonumų, tokių kaip seksas, svaigalai, kvaišalai, televizija ir kt.
Kaip į šią schemą telpa ligoniai? Viską paaiškina sakralioji Kubiliaus frazė "Mokesčiai privers pacientus elgtis racionaliau". 
Pati liga galbūt nėra "betikslis malonumas", bet lankymasis pas gydytojus, pagal Kubiliaus išaiškinimą, yra patologiškas aistros tenkinimas, mat potencialiai visi pacientai į gydymo įstaigas eina geisdami pabendrauti. Net jei iš tikrųjų sergi ir eini pagalbos pas gydytoją, tai niekaip nepaneigia ir neišteisina tavęs dėl tavo užpakalinių minčių. Sirgimas yra nesveiko pasitenkinimo būdas. 
Apsivalyti tau padės tik bausmės pjaustymo, kapojimo ir užveržimo diržais forma. 
Susijusios antraštės:

ketvirtadienis, birželio 18, 2009

Atmosfera paskelbta pasaulio paveldo objektu

Skaitai International Herald Tribune? Atkreipk dėmesį į šios dienos "specialaus numerio" datą. 

Čia publikuojama Europos lyderių padėka į kalėjimus sukištiems eko-aktyvistams už tai, kad šie "privertė lyderius pakeisti požiūrį" į klimato kaitą.

Taip pat skelbiama daug kitų gerų naujienų, tarp jų - kad atmosfera pripažinta "pasaulio paveldo objektu".

A special edition of International Herald Tribune

Šį "specialų" laikraščio numerį milijono kopijų tiražu suklastojo ir išplatino teroristų grupė THE YES MEN.  

Čia gali užsiregistruoti, jei užkniso kalbos apie klimato atšilimą: 

Civil disobedience database

Įkyriausias veidas pasaulyje

Užvakar ir vakar nuotolinio valdymo pulteliu junginėdamas televizijų kanalus, negalėjau patikėti savo akimis: visur rodė vieną ir tą pačią galvą. 
KAS JI TOKIA? Ji aiškino visus vyriausybės ir seimo sprendimus, visose diskusijoje tarė baigiamąjį žodį, išnirdavo žinių pradžioje, o paskui vėl - verslo žinių rubrikose...
Ar žinai, kad 
Vyriausioji tarnybinės etikos komisija nusprendė nebetirti, ar Lietuvos laisvosios rinkos instituto prezidentė, buvusi Zuoko patarėja Vainienė galėjo supainioti viešuosius ir privačius interesus. 
Vainienė dalyvavo Saulėlydžio komisijos posėdžiuose svarstant galimą Tabako ir alkoholio kontrolės tarnybos panaikinimą, nepaisant to, kad viena iš Vainienės vadovaujamo instituto rėmėjų yra bendrovė „Philip Morris Lietuva“.
Pasak Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos, Laisvosios rinkos institutas negauna lėšų iš Lietuvos valstybės ar savivaldybės biudžeto, todėl nagrinėjamu atveju Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybinėje tarnyboje įstatymo nuostatos nėra taikomos.
Fantastika, fantastika.

Žinios iš ateities

Vykdydama Tarptautinio valiutos fondo įsakymus, Latvijos vyriausybė ruošiasi įvesti nekilnojamojo turto mokestį (kelių šimtų latų dydžio) visiems piliečiams, įskaitant pensininkus.
Žlungant sveikatos apsaugai, Latvijos kredito bendrovės pradėjo teikti naują paslaugą: už operacijas ir kitas paslaugas valstybinėse gydymo įstaigose žmonės gali mokėti lizingu. 
Tarp Europos Sąjungos atstovų, prižiūrinčių Latvijos ekonomiką, pasigirdo balsų, kad Latvijos atidavimas Tarptautinio valiutos fondo globon buvo "klaida", nes jo reikalavimai "per griežti".
Anot vokiečių ekspertų, biudžeto subalansavimas ir viešojo sektoriaus pjaustymas Latvijoje "nieko neišsprendžia", nes ydingas yra pats silpnesnės valiutos pririšimo prie stipresnės valiutos modelis, kurį sugalvojo euforijos apimti Čikagos ekonomistai praėjusiame amžiuje. Radikalios krizės salygomis ta virvutė, kuria surištos valiutos, tampa užsiveržiančia kilpa.
KLAUSIMAS: JEIGU VIEŠOJO SEKTORIAUS PJAUSTYMAS IR VERŽIMAS DIRŽAIS NIEKO NEIŠSPRENDŽIA, KODĖL VYRIAUSYBĖS, VADOVAUJAMOS TARPTAUTINIO VALIUTOS FONDO IR PASAULIO BANKO, DAUGIAU NIEKO NEVEIKIA, TIK PJAUSTO IR VERŽIA?
Akivaizdu, kad šio pjaustymo tikslas yra visai kitas, negu teigiama oficialiuose paaiškinimuose. Tai - "investicija į ateitį": krizė yra unikalus šansas priversti atsilikusias šalis galutinai atsiverti globaliam kapitalui, t.y. įgyvendinti reformas, išlaisvinančias kapitalo judėjimą (dereguliacija, viešojo sektoriaus privatizacija, darbo santykių liberalizavimas ir tt.)
Susijusios antraštės:

trečiadienis, birželio 17, 2009

Terapinė dienos citata

Buvęs Tarptautinio valiutos fondo ekonomistas Davison Budhoo apie šio fondo veiklą (cituoja N.Klein):
Screaming-in-pain governments and peoples are forced to bend on their knees before us, broken and terrified and desintegrating, and begging for a sliver of reasonableness and decency on our part. But we laugh cruelly in their face, and the torture goes on unabated ...
Sometimes I feel that there is not enough soap in the whole world to cleanse me from the things that I did do in your [IMF] name. ... the blood of millions of poor and starving peoples .... The blood is so much, you know, it runs in rivers.
(Vertimas čia)
 

Greitai galėsiu uždaryti savo blogą

... jeigu jau ir "Verslo žinių" žinutės apie Tarptautinio valiutos fondo "misiją" ir Pasaulio banko "konsultacijas" vyriausybei skamba kaip citata iš mūsų blogo (žr. citatą žemiau). Aišku, nėra čia ko stebėtis, kad švedų valdomas biznio dienraštis gali sau leisti šiek tiek daugiau. Bet vis tiek įdomu, nes "Verslo žinios" ne kartą atvirai agitavo už skubų skolinimąsi iš Tarptautinio valiutos fondo, todėl ironiškos (ar bent jau neaiškios) gaidelės citatoje žemiau yra kažkas naujo ir reikalauja interpretacijos:

TVF paliepus, valstybė rengiasi naujai dietai 

Gal mažiau triukšmaudami, tačiau sukame Latvijos keliu – tokius įtarimus sustiprina ir kruopščiai nuo žiniasklaidos saugomi jau dvi dienas Vilniuje dirbę TVF ekspertai. Manoma, jog šie derina mokesčių pasikeitimus visose Baltijos valstybėse.

Premjeras pastarąsias savaites nuolat kartojo, jog dėl planuoto biudžeto išlaidų karpymo tik "vyksta konsultacijos", o vakar pažėrė ne vieną būdą, kaip sumažinti valstybės išlaidas ir padidinti pajamas ir taip valstybės biudžetą praturtinti bent 1 mlrd. Lt. 

VŽ žiniomis, sprendimai dėl PVM ... priimti tarsi remiantis Tarptautinio valiutos fondo rekomendacijomis. Esą taip būtų lengviau Lietuvai skolintis tarptautinėse rinkose ir, žinoma, iš paties TVF. Kita vertus, užsimenama, kad TVF nurodymai Lietuvai būtų identiški pasiūlymams Latvijai, tad mūsų Vyriausybė "namų darbus" daro iš anksto.   

/ Dar žr.: Visko per daug, laikas pažaboti: misija tik prasideda /

Susijusios antraštės:

Latvijos Seimas nurėžė pensijas ir valdininkų atlyginimus 

Pasaulio bankas: „Lietuvoje mokytojų per daug“ 

Pasaulio bankas: „Lietuvoje - per daug ligoninių ir gydytojų“ 

Lietuvoje darbą pradeda TVF misija 

Krizė Latvijoje vyksta pagal argentinietiškąjį scenarijų

Latvijos premjeras: „Mes gyvename pagal TVF nurodymus"

Švedija pasirengusi Latvijos ekonominiam krachui 

/ Tęsinys. Ankstesnėse serijose: 

pirmadienis, birželio 15, 2009

Tualetinis popierius ir konservai (II)

/Tęsinys. Pradžia čia/

Celibatą ekonomikoje diegiančios Permainų koalicijos ministrai, nesuvaldę savo pačių išlaidų, prisišaukė nelaimę: išvietės retorika vėl užplūdo viešąją erdvę.

Šiandien tualetinis popierius, kaip mediumas, mums perduoda žinią apie "privačių reikalų" tvarkymą "už uždarų durų".

Cenzūros, informacijos filtravimo ir vadinamojo visuomenės masažavimo technologijos yra Permainų koalicijos gyvybės paslaptis. 

Žmonėms gyvybiškai svarbi informacija dozuojama mažomis porcijomis, siekiant apdoroti ir paruošti piliečius sunkesnėms žinioms.

Ką mes žinome apie Kubiliaus derybas su Pasaulio banku ir Tarptautiniu valiutos fondu? Ką žinome apie esamą ekonomikos būklę? apie Latvijos krizės poveikį Lietuvai? 

Lietuvoje negirdimi užsienio ekspertai kalba apie neišvengiamą Latvijos krizės poveikį Lietuvai ir litui.

Kas suteikė Tėvynės sąjungai ir partneriams įgaliojimus sadistiškai smaugti diržais ir pjaustyti, privatizuoti bei „dereguliuoti“ viską nuo švietimo ir sveikatos apsaugos iki policijos? 

Šiandien sužinojome, kad valdininkų skaičius ne sumažėjo, o padidėjo. Anksčiau nepastebėta praslydo žinutė, kad ir biudžetas surenkamas pakenčiamai. Kitaip tariant, pjaustymo ir smaugimo tikslas yra visai kitas, daug kilnesnis - "kurti ateitį" (spartinti privatizavimą ir dereguliavimą) "ateities kartoms" (globaliam kapitalui).     

Sprendžiant iš įžūlių atsikalbinėjimų, Vyriausybės viršininkas ir jo fanų grupės tikisi kol kas laimėję kovą dėl teisės apibrėžti, kas šiandien yra įmanoma, o kas – ne. Jau atmintinai išmokome užkalbėjimą, kad „neįmanomi“ jokie geresni sprendimai už tuos naktinius.

Manipuliavimas "tualetiniu popieriumi": konservai kol kas manipuliuoja dėmių trynimo priemonėmis, slėpdamiesi už uždarų durų ir tapšnodami smegenis savo rinkėjams. 

Bet šiandien, kaip ir vakar, tas paprastas ir kartu magiškas popieriaus ritinėlis mums padeda išviešinti už mūsų nugarų vykdomą viešojo intereso privatizavimą bei pasiųsti istorijos išvietėn tuos, kurie naudojasi viešaisiais ištekliais naikindami socialines paslaugas ir privatizuodami pačius viešuosius išteklius.

Neverta labai stebėtis, kad toks kasdienis, banalus daiktas kaip tualetinis popierus, įgyja tokį visuomeninį rezonansą. Taip atsitinka tuomet, kai susikaupusi socialinė įtampa projektuojama į konrečius simbolius, asmenis ir ritualus. 

Pavyzdžiui, Dalios G. pažadas pašalinti iš rezidencijos Pakso žmonos įstatytas kolonas, kurios „trukdo praeiti“, įelektrintame šiandienos kontekste skamba daugiaprasmiškai. 

Kolona teorinėje literatūroje aiškinama kaip patriarchalinės galios (falo) simbolis. Todėl prezidentės žodžiai skamba kaip pažadas pašalinti veteranų valdžios atgyvenas, kurios trukdo pažangai. 

Kuo įdomūs virusai

Manęs klausia, iš kur tas liguistas dėmesys virusams. 
Virusai (ne tik) man įdomūs kaip materijos pasipriešinimo (arba, kaip rašė Aristotelis, materijos rezistencijos) pavyzdys. 

sekmadienis, birželio 14, 2009

Tualetinis popierius ir konservai (I)

/nepamiršk pasidalinti su tinklo draugais ir draugėmis Facebooke ir kitur/

Nuo Paksogeito laikų tualetinis popierius Lietuvos viešajame gyvenime yra ne šiaip asmens higienos reikmuo, bet galingas simbolis bei visuomenės ir valdžios tarpusavio bendravimo priemonė.

Apmėtydami prezidentūrą tualetinio popieriaus ritinėliais žmonės atsakė į Pakso gyvenimo kredo ŠIKAU IR TAPŠNOJAU. Nuo tada apsitapšnoti reiškia beviltiškai įklimpti savo paties išmatose.

Tualetinio popieriaus svaidymas tada reiškė ir linkėjimą apsivalyti apsitapšnojusiesiems, - kaip kox gelbėjimosi ratas skęstantiesiems, - ir apkaltą, siuntimą šikt išvietėn.

Ir štai tualetinis popierius (T.P.), kur buvęs kur nebuvęs, su trenksmu grižta į viešąją sceną. Valdančiosios Permainų koalicijos, diegiančios celibatą ekonomikoje, ministrai sukėlė išlaidų skandalą. Jie prisišaukė nelaimę: tualetinis popierius is back. Ir įdomiausia, kad šį kartą į sceną T. P. sugrąžintas paties politinio personažo, o ne elektorato rankomis.

T.P. yra simptomas, kurio reikšmės menkinimas tik didina tą reikšmę. Tai galima pavadinti T.P. dėsniu.

Permainų koalicijos ministro, moterų vienatvės ir šeimos vertybių specialisto Dagio paslydimas ant T.P. tampa atveju, atskleidžiančiu naujas, iki šiol menkai pažintas T.P. kaip simbolio reikšmes.

Atrodo, tarsi kas tyčia būtų pakišęs Dagiui tuos ritinėlius. Kai kurie žurnalistai ir populiarūs blogeriai (Račas) jau bando _vynioti_ versiją, kad 2 ministrai ir 1 seimo narys buvo strategiškai pakišti - paaukoti. Taigi čia T.P. tampa užkulisinių jėgų įtakos simboliu.

Pats šeimos dievas Dagys leido aiškiai suprasti, kad būtent taip traktuoja jam klastingai koją pakišusį ritinėlių paketą: aiškindamasis radijo bangomis, ministras dėstė, kad T.P. biure yra pirmojo būtinumo reikmuo, - _NEGI PAKABINSI LAIKRAŠTĮ?_.

Čia beveik akivaizdi politinė potekstė. Juk čia sakoma, kad iš laikraščių neverta tikėtis, kad jie apvalys, užtikrins švarų valdžios įvaizdį. Norint pašalinti apsitapšnojimo padarinius reikia investuoti į švaraus įvaizdžio PRiemones.

Taigi socialinės apsaugos ministro rankose, tiksliau lūpose, magiškas ritinėlis virsta kartu ir politiniu komentaru, ir prognoze, ir net grasinimu - T.P. kaip socialinės švaros ir higienos priemonė reiškia ir cenzūrą.

Žodis virto kūnu. Valinskas pasirūpino, kad nebūtų paviešinta daugiau info apie išlaidas.

Tačiau tualetinio popieriaus, kaip švaraus įvaizdžio palaikymo ir dėmių šalinimo priemonės, blogoji savybė yra ta, kad jis linkęs išslysti iš rankų. Pvz., Paksui atgal smogė jo paties bumerangas. Galima išvesti dėsnį: visada, kai viešojoje scenoje išnyra T.P., turime reikalą su manipuliavimo technologijų nesuvaldymu.

Šiandien T.P. mums perduoda žinią apie _PRIVAČIŲ REIKALŲ TVARKYMĄ UŽ UŽDARŲ DURŲ_, o mesdami ritinėlį atgal galime ištarti savo NE VIEŠOJO INTERESO PRIVATIZACIJAI.

/Tęsinys čia/

penktadienis, birželio 12, 2009

Anksčiau to nebuvo

Žėk: baudžiamosios (ir) valdžios sistemos atstovai apie kalinių norus kalba panašiai, kaip prekybininkai kalba apie pirkėjų norus: "Anksčiau to nebuvo" (žr. Kodėl pirkėjai nenori nuolaidų).

Kaliniai "nenori" būti raštingi, NES jie negali parašyti pareiškimo (išreikšti savo noro - tokio noro nėra, nes toks noras neįmanomas): 

Pataisos namų direktoriaus pavaduotojas Jonas Muzikevičius jau daugiau kaip trisdešimt metų dirba šalies įkalinimo įstaigose.

Pareigūnas teigia, kad su tokiu masiniu neraštingumu, koks yra dabar, dar niekada nebuvo susidūręs:

„Anksčiau pasitaikydavo tiktai pavienių beraščių. Dažniausiai tai būdavo kitataučiai, čigonai. Dabar nemokančių nei skaityti, nei rašyti – jau dešimtys. Ir daugiausia tai jauni – 20-30 metų – vyrai“.

Seimo kontrolierė Albina Radzevičiūtė pakomentavo taip: Kaip įtraukti žmogų į tą [kalinių švietimo] projektą, jei ten reikia paskaityti specialią literatūrą, užpildyti anketas, o jis nemoka nei rašyti, nei skaityti.

Anksčiau į šią problemą nebuvome atkreipę dėmesio, nes beraščių skaičius nebuvo toks didelis.“

Alytaus jaunimo ir suaugusiųjų mokyklos direktorius Gintautas Draugelis: “mes galime mokyti tik tuos žmones, kurie pareiškia norą. O jokio išsilavinimo neturintys nuteistieji net prašymo negali parašyti, nes nemoka. Tėvų, kurie tai padarytų už juos, šalia nėra”.

ketvirtadienis, birželio 11, 2009

Virusas valdo

Paskelbta pasaulinė kiaulių gripo pandemija. 
Šia proga pasigėrėkime virusų portretų galerija.
Daugiau virusų liesk čia.